Kvilt

Introduktion

Lappteknik innebär att man syr ihop tygbitar till en större enhet, för att på så vis kunna tillvarata rester eller skapa intressanta mönster, eller en kombination av dessa.

Kviltning betyder att man syr ihop två tygskikt med ett luftigt material emellan, såsom vadd.

Bilden ovan visar ett exempel på ett vardagsföremål i form av ett täcke, troligen tillverkat i slutet av 1800-talet i Sörmland. Här har lappteknik och kviltning kombinerats till vacker form och god funktion.

Britt-Marie har sytt sedan barnsben

….så började det:

Jag fick sy på familjens trampmaskin så snart jag nådde ner till trampan. Sömnaden var alltid en viktig bit, även i skolan. En bidragande orsak till detta kan ha varit det faktum att min far hade varit skräddare under ett skede. När jag börjat arbeta, så köpte jag en egen symaskin, en grön Husqvarna, vilken lycka!

Men det var viktigt att lära mer. I början av sextitalet gick jag fyra terminer på yrkesskolan. Där hade vi en väldigt duktig lärare. Allt skulle vara precis, så det blev till att sprätta och försöka igen. Så noggrannhet har följt mig sedan dess.

Sedan blev det familj och det blev många plagg sydda under åren. Alla i familjen fick stå ut med hemsytt. Skolbarnen var nog inte alltid så lyckliga över det. Kompisarna hade ju märkesjeans, typ Gul och Blå.

Men trots det, så fick jag 1992 äran att sy Birgittas brudklänning - det var ett stort förtroende! Den blev godkänd!

…..sedan hände något

Sommaren 2008 fick jag tips om en utställning i Ängelsberg med lapptäcken. Gissa om det klickade till, det här vill jag också göra! Och så blev det. Nu, mer än tio år senare, efter många kurser, syträffar och inspirerande möten med andra entusiaster, så är intresset lika stort och lådorna fylls med alster. Men det förekommer faktiskt en viss småskalig försäljning också!